Srbiji potvrđen rejting BB/B

Bez autora
Mar 18 2012

Američka agencija za kreditne rejtinge Standard&Poor's (S&P) saopštila je da je Srbiji potvrdila dugoročni i kratkoročni suvereni rejting duga u stranoj i domaćoj valuti na nivou "BB/B", uz stabilnu prognozu.U saopštenju S&P-a navedeno je da je Srbija podložna rizicima koji proističu iz njenog visokog spoljnog duga, velikog deficita tekućih plaćanja i ograničene monetarne fleksibilnosti usled evroizacije bankarskih depozita i potraživanja.

Srbiji potvrđen rejting BB/BAmerička agencija za kreditne rejtinge Standard&Poor's (S&P) saopštila je da je Srbiji potvrdila dugoročni i kratkoročni suvereni rejting duga u stranoj i domaćoj valuti na nivou "BB/B", uz stabilnu prognozu.

U saopštenju S&P-a navedeno je da je Srbija podložna rizicima koji proističu iz njenog visokog spoljnog duga, velikog deficita tekućih plaćanja i ograničene monetarne fleksibilnosti usled evroizacije bankarskih depozita i potraživanja. Međutim, podršku rejtingu pruža umereni nivo vladinog duga za koji S&P očekuje da će na kraju 2012. iznositi nešto iznad 45 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), u poređenju sa 67 posto BDP u 2003. godini, kao i njen status kandidata za ulazak u Evropsku uniju (EU) koji povećava izglede za reforme koje bi mogle da stimulišu ekonomski rast i preusmere privredu ka modelu koji je više orijentisan na izvoz.

S&P očekuje da će rast BDP Srbije u 2012. iznositi 0,5 posto, mada postoje znatne neizvesnosti u pogledu te prognoze. Predviđa se da će neto izvoz i postepeni oporavak domaće tražnje doprineti tome da se trend rasta BDP do 2014. vrati na četiri posto, dodaje se u saopštenju S&P-a.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik